miljojobb.se

Logo

Handläggare vattenverksamhet/vattenskydd

Ort
Kategorier
Utgår

2019-06-02

Ansök nu

Handläggare vattenverksamhet/vattenskydd

Länsstyrelsen är en expertmyndighet inom områden som natur och miljö, samhällsbyggnad och landsbygd, direkt underställd regeringen. Vi fungerar som en länk mellan människor, kommuner, regioner och olika myndigheter. Vi verkar för att nationella mål får genomslag i länet. Det gör vi genom att se till helheten i vår myndighetsutövning, genom att förmedla kunskap och genom att samordna och utveckla olika sakfrågor. Hållbar utveckling ger framtiden möjligheter i ett Södermanland för alla.

Tjänsten är placerad på avdelningen för natur och miljö på enheten för vatten, miljö och klimat. Enheten har 14 medarbetare och ansvarar för Länsstyrelsens arbete med vattenfrågor vilket innefattar tillsyn och prövning av vattenverksamhet och vattenskyddsområden samt förvaltning av länets vattenresurser. Enheten samordnar även Länsstyrelsens klimat- och energiarbete, miljömålen samt miljöövervakning.

Vi behöver nu förstärka vårt arbete med vattenverksamhet samt vattenskydd med 1–2 medarbetare.

Arbetsuppgifter

Du kommer ingå i en grupp som ansvarar för Länsstyrelsens arbete med vattenverksamhet och vattenskyddsområden. Gruppen har en viktig roll i att långsiktigt säkra en hållbar förvaltning av länets sjöar, vattendrag och dricksvattentäkter.                     

Vissa vattenverksamheter är anmälningspliktiga och hanteras av Länsstyrelsen. I arbetet ingår att  du kontrollerar att lämnade tillstånd och villkor följs samt följer upp inkomna klagomål. Den 1 januari 2019 trädde ny lagstiftning i kraft som innebär att vattenkraften ska miljöanpassas. Arbetet med den nya lagstiftningen kan komma att ingå i dina arbetsuppgifter, det innebär bland annat att stödja arbetet med omprövning av länets vattenkraftsdammar.

För att skydda vårt dricksvatten mot föroreningar skapas så kallade vattenskyddsområden. För vattenskyddsområdet finns olika föreskrifter till skydd för grundvattnet eller ytvattnet. Ditt arbete kommer innefatta att systematiskt arbeta för att länets vattentäkter är skyddade enligt miljöbalken. Du kommer arbeta i nära samarbete med projektledaren för länets vattenförsörjningsplan.

Kvalifikationer och profil

Du som söker har:

  • relevant högskoleutbildning som exempelvis hydrolog, geovetare, naturvetare, civilingenjör eller miljöjurist
  • studier eller erfarenhet av tillämpad miljörätt
  • B-körkort 

Nedanstående kompetens är meriterande för tjänsten. Du bör i din ansökan framhålla hur du uppfyller önskemålen. 

  • Arbetslivserfarenhet från arbete med vattenfrågor
  • Erfarenhet av arbete med vattenverksamhet och vattenskyddsområden
  • Erfarenhet av miljötillsyn
  • God kännedom om vattenfrågor och vattenverksamhet kopplat till ett samhällsperspektiv
  • Utbildning i eller erfarenhet av hydrauliska/hydrologiska beräkningar

 Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Som person har du lätt för att samarbeta och kommunicera med olika aktörer. Vi värdesätter egen drivkraft liksom analytisk förmåga. Du är kvalitetsmedveten, noggrann och kan arbeta strukturerat mot uppsatta mål. Du är också van att växla mellan olika typer av arbetsuppgifter såsom analytiska, administrativa och praktiska uppgifter. Du ska kunna uttrycka dig väl i tal och skrift samt ha goda datakunskaper.  

Om tjänsten
1-2 tjänster, anställning tillsvidare. Provanställning på sex månader kan komma att tillämpas. 

Om Länsstyrelsen

Länsstyrelsen erbjuder en attraktiv arbetsplats. Vi har en levande värdegrund som baseras på de mänskliga rättigheterna och principen om likabehandling.

Vid rekrytering strävar Länsstyrelsen efter jämn könsfördelning och mångfald bland medarbetarna. Södermanlands län ingår i ett finskt förvaltningsområde och vi värdesätter därför om du har kunskaper i finska och behärskar ytterligare språk.

Läs mer om Länsstyrelsen på vår webbplats www.lansstyrelsen.se/sodermanland. Följ oss gärna på sociala medier - vi finns på Facebook, LinkedIn och Twitter.

Vi undanber oss alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons.

Kontaktpersoner
Anna Forslund
Enhetschef
010-2234000

Johanna Bergman
SACO
0102234000

Rune van den Brink
ST
0102234000

 

Dela detta jobb

Logo
Handläggare vattenverksamhet/vattenskydd

Länsstyrelsen Södermanland