miljojobb.se

Kemist

Ort
Kategorier
Utgår

2021-03-08

Ansök nu

Kemist

Om arbetsplatsen
Kemikalieinspektionen är en statlig myndighet som har i uppdrag att minska riskerna för att människor och miljö skadas av kemikalier. Som anställd hos oss är du en del av ett betydelsefullt arbete för hållbar utveckling i Sverige, inom EU och globalt. Vårt kontor ligger i centrala Sundbyberg.

Avdelningen Utveckling av lagstiftning och andra styrmedel utvecklar strategier, kemikalieregler och andra styrmedel inom KemIs ansvarsområde såväl nationellt, inom EU som internationellt. Avdelningen ansvarar också för miljömålsarbetet och internationellt utvecklingsarbete.

Tjänsten är placerad på enheten för Ämnesutvärdering där vi bl.a. arbetar för en hållbar användning av bekämpningsmedel inom EU. Vi bidrar till det genom riskbedömning av verksamma ämnen eller organismer i växtskyddsmedel samt biocider. Vi granskar information från sökande företag och lämnar förslag på beslut om godkännande/ icke godkännande samt harmoniserad klassificering för det verksamma ämnet. Enheten arbetar också med att öka kunskapen om kemikaliers egenskaper och användning genom ämnesutvärdering inom ramen för Reach.

Arbetsuppgifter
Du kommer främst att tillsammans med hälso- och miljöriskbedömare delta i arbetet med att minska riskerna med användningen av bekämpningsmedel. Ditt arbete består huvudsakligen av att granska, bedöma och sammanfatta naturvetenskapliga underlag rörande verksamma ämnens identitet, kemiska och fysikaliska egenskaper samt analysmetoder för att detektera verksamma ämnen i olika matriser. Du deltar även i arbetet med att skriva förslag till riskbedömning och harmoniserad klassificering av verksamma ämnen i bekämpningsmedel. Arbetet sker i projektform och i samarbete med sökande företag och berörda myndigheter inom Sverige och EU, därmed kan rollen också komma att innebära projektledning.

Du förväntas också att bistå med kemisk kompetens till övriga sakområden inom enheten och att bidra till utveckling av både lagstiftning och vägledning.

Kvalifikationer
Vi söker dig som har högskoleexamen med inriktning på kemi. Vi ser gärna att du även har erfarenhet av forskning inom kemi eller annat relevant arbete som vi betraktar som likvärdigt.

Du är väl förtrogen med att läsa, granska, analysera, sammanfatta och presentera naturvetenskaplig information och du uttrycker dig väl, både muntligt och skriftligt, på engelska och svenska.

Som person är du konstruktiv, lösningsorienterad och ansvarstagande. Du arbetar strukturerat och är noggrann men kan också vara flexibel när det behövs. Du är initiativtagande och självständig samtidigt som du är bra på att samarbeta och bygga relationer med kollegor både inom och utanför din enhet.

Vi lägger stor vikt vid ovan nämnda personliga egenskaper.

Befattningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas. Du behöver vara svensk medborgare, men får gärna ha utländsk bakgrund.

Anställningens omfattning
Tillträde: Snarast.
Anställning är tidsbegränsad till 2 år.

 

Dela detta jobb

Kemist

Kemikalieinspektionen