miljojobb.se

Logga

Miljöhandläggare – vattenverksamhet m.m.

Ansök nu

Miljöhandläggare – vattenverksamhet m.m.

Om arbetsplatsen

Länsstyrelsen är en kunskapsorganisation med bred kompetens inom många olika samhällsområden. Hos oss finns möjlighet till intressanta och utmanande arbetsuppgifter som har stor samhällsnytta och där du som medarbetare har möjlighet till utveckling. Vi finns i Härnösand och är cirka 230 medarbetare som arbetar för en hållbar utveckling i länet. Läs mer om vår verksamhet på www.lansstyrelsen.se/vasternorrland 

Enheten för miljöutredningar och fiske ansvarar bland annat för prövning och tillsyn av verksamheter som påverkar såväl vatten- som naturmiljön. På enheten finns också beredningssekretariatet som samordnar länsstyrelsens uppgifter om vattenförvaltning. Vidare hanteras fiskefrågor liksom ett nationellt ansvar för utredningar om allmänt fiskeintresse vid miljöprövningar.

Arbetsuppgifter

Du kommer att utöva miljötillsyn och medverka i arbetet med miljöprövningar av större vattenverksamheter. Från 1 januari 2019 gäller en ny lagstiftning och du kommer att bidra i arbetet med den långsiktiga miljöanpassningen av vattenkraften. Dessutom kommer du att handlägga anmälningsärenden rörande mindre vattenverksamheter. Det kan även ingå arbete med prövning och tillsyn avseende ingrepp i naturmiljön. 

I de flesta typerna av ärenden ingår att analysera information och data, göra biologiska och lagrelaterade bedömningar. I detta ingår att föreslå, eller skriva beslut om, villkor om olika typer av skydds- och kompensationsåtgärder.

Det finns goda möjligheter att anpassa din roll och dina arbetsuppgifter efter din specifika kompetens. I arbetet ingår intern samordning samt externa kontakter med bland annat verksamhetsutövare, andra myndigheter och domstolar. Även om arbetet i hög grad är självständigt krävs ett omfattande samarbete inom enheten och mellan olika arbetsområden. 

Kvalifikationer

Du har:
• Akademisk utbildning inom miljöområdet. 
• God språklig analytisk förmåga och kan uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska. 
• God datorvana.
• B-körkort

Meriterande är:
• Utbildning om akvatiska biologi
• Erfarenhet av tillsyn och/eller prövning enligt miljöbalken
• Erfarenhet av att bedöma en verksamhets påverkan på vattenmiljön
• kunskaper om vattenkraftens funktion och miljöpåverkan. 

Det är nödvändigt att du kan kombinera god samarbetsförmåga med en förmåga att driva egna ärenden/projekt och fatta självständiga beslut. Du bör ha ett strukturerat arbetssätt samt kunna göra balanserade avvägningar och prioriteringar utgående från komplex information. Det är också viktigt att du är flexibel och öppen för att växla mellan olika arbetsuppgifter och arbetssätt. Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Anställningens omfattning

Omgående tillträde eller enligt överenskommelse.

Ansökan

Referensnummer:   112-3560-19

Övrigt

Provanställning tillämpas. 

För att arbeta hos oss ska du dela Länsstyrelsens värderingar om alla människors lika värde.

Kontaktperson

Hans Olofsson

Enhetschef 0611-34 90 51 070-190 25 38
hans.x.olofsson@lansstyrelsen.se

Fackliga företrädare

Johan Åkesson
SACO 0611-34 90 79 

Oskar Norrgrann
ST 0611-34 92 38 

Länsstyrelsen tillämpar kompetensbaserad rekrytering. Som ett led i detta ingår arbetsprov. 

Dela detta jobb

Logga
Miljöhandläggare – vattenverksamhet m.m.

Länsstyrelsen Västernorrland