miljojobb.se

Logo

Naturvårdshandläggare

Ort
Kategorier
Utgår

2020-04-05

Ansök nu

Naturvårdshandläggare

Vi söker två kollegor till Områdesskyddsenheten som tillsammans med oss vill driva och utveckla naturvårdsarbetet.

Områdesskyddsenheten arbetar för att bevara, tillgängliggöra och informera om värdefull natur. Vi ansvarar för bildande av nationalparker och vägleder om bildande av naturreservat och utpekande av Natura 2000-områden. Vi vägleder om och finansierar arbetet med förvaltning av natur- och friluftslivsvärden i skyddade områden. Vi tillgängliggör kunskapen, bland annat via naturum och ansvarar för vägledning om uppföljning av åtgärder i skyddade områden.

Dina arbetsuppgifter

Vi söker två nya kollegor som kan komplettera enhetens befintliga kompetenser.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kommer vara att både självständigt och tillsammans med kollegor på enheten utveckla arbetssätt för adaptiv naturvård med fokus på åtgärder i skyddad natur och hur dessa ingår i en större kontext av bevarande av naturvärden i ett landskapsperspektiv. En viktig del av arbetet är att främja framtagande och förmedling av kunskap.

Du kommer att:

 • arbeta med framtagande av och implementering av vägledningar om förvaltning av naturtyper och arter i skyddade områden;
 • utvärdera naturvårdsåtgärder i syfte att visa resultat och utveckla verksamheten;
 • arbeta med kapacitetshöjande åtgärder, avseende finansiering, kunskap och genomförande, för att främja att prioriterade insatser genomförs;
 • ansvara för att utveckla vårt arbete med LIFE och inspirera till fler LIFE-projekt;
 • arbeta med att utveckla hantering av dataflöden inom naturskötsel och stödjande IT-system;

Tjänsten innebär många externa kontakter, framför allt med länsstyrelser och Havs- och vattenmyndigheten, Skogsstyrelsen, ArtDatabanken men även med andra aktörer. Även internationella samarbeten kan ingå i uppdraget, bland annat EU samverkan inom LIFE och bio-geografiska seminarier.

Du kommer att arbeta tillsammans med en grupp av kollegor som är stationerade i Östersund och Stockholm. Utöver dessa ingår samarbete med andra berörda kollegor på enheten och hela Naturvårdsverket.

Dina arbetsuppgifter inom enheten kan komma att utvecklas och ändras över tid.

Din kompetens

Vi söker dig som har

 • universitets- eller högskoleutbildning inom naturvård eller motsvarande;
 • flerårig erfarenhet från arbete med naturvård;
 • goda kunskaper i svenska, muntligt och skriftligt.

Det är meriterande att ha dokumenterad erfarenhet inom någon/några av följande sakområden:

 • naturvårdsskötsel av värdefulla miljöer i odlingslandskap och hävdberoende naturtyper samt gärna kunskap om användning av miljöersättningar i skyddade områden;
 • hydrologisk restaurering och skötsel av våtmarker;
 • bildande av naturreservat och/eller naturskötsel av skyddade områden och/eller utpekande av Natura2000 och framtagande av bevarandeplaner;
 • att sammanställa och analysera data inom naturvård;
 • uppföljning, effektuppföljning och målstyrning inom naturvården.

Vi utgår från att du har kunskap om Sveriges natur i allmänhet och skyddade områden i synnerhet.

Vi sätter stort värde på personliga kompetenser. Du som söker ska kunna arbeta självständigt och ta egna initiativ samt tillsammans med kollegorna driva och utveckla sakfrågorna. Du ska ha analytisk förmåga och ett systematiskt arbetssätt samt förmåga att välja lämpliga och effektiva kommunikationsvägar och metoder för att uppnå önskat resultat.

Om anställningen

Det finns två lediga tjänster för aktuell befattning. Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid. Vi tillämpar sex månaders provanställning och individuell lönesättning. Anställningens placering är Östersund alternativt Stockholm. Tillträde snarast enligt överenskommelse. Resor inom Sverige förekommer, resor utanför Sverige kan förekomma.

Självklart delar du vår värdegrund – att du i ditt arbete är lyhörd, professionell och offensiv.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast den 5 april 2020.

Kontakt

Vill du veta mer om anställningen är du välkommen att kontakta följande personer via växeln, tel.nr. 010-698 10 00.

Maano Aunapuu, chef för Områdesskyddsenheten, 010 – 698 13 75

Joar Ekenstaf, facklig representant, ST

Helene Lindahl, facklig representant, Saco

Om Naturvårdsverket

Naturvårdsverket har en central roll i miljöarbetet och arbetar pådrivande, stödjande och samlande vid genomförandet av miljöpolitiken. Vi ansvarar för frågor som handlar om klimat och luft, mark, biologisk mångfald, förorenade områden, kretslopp och avfall, miljöövervakning samt miljöforskning. Vill du veta mer om hur det är att jobba hos oss se www.naturvardsverket.se/Om-Naturvardsverket/Jobba-hos-oss

Naturvårdsverket eftersträvar en arbetsplats präglad av jämställdhet och mångfald. Vi ser att medarbetare med olika bakgrund och erfarenheter är en viktig förutsättning för detta.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring och undanber oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

 

 

Dela detta jobb

Logo
Naturvårdshandläggare

Naturvårdsverket