miljojobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Miljojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Gör miljöarbetet till en konkurrensfördel

Många företag är dåliga på att lyfta fram sitt miljöarbete i sin marknadsföring. De kanske gör mycket för att minska miljöpåverkan med sina produkter och tjänster, allt ifrån att välja miljöbilar till att använda miljömärkta rengöringsmedel eller att tillverka sina produkter med förnyelsebara råvaror, men delar inte med sig av informationen till sina kunder.

Det är synd eftersom ett aktivt miljöarbete kan driva på affärsverksamheten. Det menar Ragnar Unge, vd för Sveriges största miljömärkning, Svanen.

 

Ett första steg mot att göra miljöarbetet till en konkurrensfördel är att ta reda på om kunderna är medvetna om vilken miljöpåverkan just er bransch har.  Det är inte självklart att de ens har förknippat era produkter eller tjänster med just miljö. Ragnar Unge tar datorer som exempel;  Det var först när Siemens började miljömärka sina datorer som gemene man fick kännedom om datorers miljöpåverkan.

 

Nästa steg är att informera kunderna om miljöpåverkan i er bransch, alltså hur miljön påverkas av att era produkter eller tjänster utförs eller tillverkas. Ni vinner förtroende genom att först prata generellt om hur hela branschen påverkar miljön, för att därefter komma in på vad ni gör för att skona miljön.  När ni erkänner att branschen faktiskt kan ha negativ inverkan på miljön vinner ni förtroende, tipsar Ragnar Unge.

 

Han påminner om vikten av att göra sin hemläxa när det gäller er miljöpåverkan, så ni kan tala för er sak om ni blir ifrågasatta av en kund. Det absolut smidigaste sättet att arbeta grönt för småföretag är, enligt Ragnar Unge, att miljömärka sig. Ni kan få draghjälp av det starka varumärket och miljömärkningen fungerar som en kvalitetsstämpel för er verksamhet. På Svanen har intresset från små företag som vill miljömärka sig ökat på senare år. Deras avgift baseras på företagets omsättning, vilket gör att även mindre företag förhoppningvis har råd att miljömärka sig.