miljojobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Miljojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Kompetensbrist i framtidens miljöbransch

Svårighet att hitta rätt kompetens inom miljöområdet har lett till att näringslivet tillsammans med Högskolan i Gävle startat en utbildning i miljöteknik. Ett ökat miljöfokus i samhället och branschen har lett till nya behov av miljökompetens.

Större fokus på miljöområdet har lett till att nya kompetenser efterfrågas av återvinningsbranschen. Idag finns ingen utbildning som tillgodoser de behov branschen har av att förebygga miljöpåverkande faktorer. Därför startar branschen i höst tillsammans med Högskolan i Gävle miljöteknisk kandidatutbildning.

– Förebyggande miljöarbete är en viktig del av återvinningsbranschen och idag finns det inte någon utbildning som matchar vårt behov av miljöteknisk kompetens, säger Henrik Linnarsson, personalchef på SITA. Miljöteknikutbildningen kan vara en genväg till specialist- och chefstjänster i branschen.

SITA, en av Sveriges största arbetsgivare inom återvinning och avfallshantering, medverkar tillsammans med flera andra företag från återvinning-, vatten- energibranschen i utbildningen exempelvis genom att erbjuda praktikplatser, föreläsare samt möjligheter till studiebesök.

– För studenternas del är kopplingen till näringslivet väldigt viktig och för oss på högskolan är det stimulerande att initiativet till utbildningen kommer från branschen, säger Annika Eklund, utbildningsledare Högskolan i Gävle. Det innebär också goda förutsättningar för att de som genomgått utbildningen ska få jobb inom sitt område.

Programmet kan läsas som en traditionell högskoleutbildning som leder till filosofie kandidatexamen eller högskoleingenjörsexamen på tre år, eller med Cooperative Education (Co-op) som tar fyra år. Co-op innebär att studenten varvar studier med betald arbetsplatsförlagd praktik under planerade arbetsperioder.

Efter utbildningen kan studenterna arbeta med exempelvis vattenrening, avfallshantering, miljöbedömning i kommun eller som miljökonsult inom den privata sektorn. Det är fortfarande möjligt att söka till utbildningen genom www.studera.nu.

– Miljö är en framtidsbransch som utvecklas snabbt. Idag återvinner vi mer än 90 procent av vårt avfall, och det ställer höga krav på miljökompetens i organisationen, säger Olle Alfredsson, miljöchef på SITA. På Miljöteknik – inriktning vatten, återvinning och energi får studenterna kunskaper som är direkt avgörande för samhällets strävan efter en hållbar utveckling.