miljojobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Miljojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Svenska forskare stannar på samma lärosäte hela karriären

Trots att rörlighet hamnar högt upp på svenska forskares lista över vad som är viktigt för forskningskvaliteten är det få som faktiskt rör på sig. Det visar en undersökning som idag presenteras om hur svenska forskare ser på rörlighet.

– Så många som 63 procent av de universitetsanställda forskarna inom naturvetenskap tillbringar såväl hela sin forskarutbildning som sin forskarkarriär på ett och samma lärosäte, säger Sofie Andersson, utredare på Naturvetarna och ansvarig för studien.

Undersökningen visar att den begränsade rörligheten inte beror på forskarnas attityder. Tvärtom tycker hälften av forskarna att rörligheten borde öka.

Att få forskare rör sig mellan universitet, verksamheter och länder beror istället på att rätt förutsättningar saknas. Enligt forskarna själva är det framförallt bristen på anställningsmöjligheter som är problemet.
– De flesta är därför överens om att rörlighet är en nyckel till kreativa forskningsmiljöer. Forskare som rör sig över olika gränser bidrar inte bara till att sprida kunskap utan får också idéer till ny forskning, säger Sofie Andersson.